2-i-1 recept: Rostade grönsaker på sidan och höstig grönsakssoppa

Det här är riktig höst- och vintermat. Ta grönsaker och rotfrukter, skär upp dem och rosta dem i ugnen. Superenkelt och supergott. Det som blir över – om det blir något över – kokar du en smarrig soppa av.
Tillagningstid: 1 timme – 20 minuter skala och hacka och 40 minuter i ugnen.
60 minuter tillagning för 6 portioner

Näringsvärde en portion: 348 kcal
Kolhydrater
67 g (75 E%)*
Fett
7 g (18 E%)
Protein
6 g (7 E%)
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det genom att lägga till t ex ett ägg.

IngredienserIngredienser

  • 4 gula lökar
  • 2 stora sötpotatisar
  • 4 morötter
  • 10 potatisar
  • 6 hela vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Du kan också använda palsternackor, rotselleri, kålrötter och andra rotfrukter. Personligen tycker jag att sötpotatisen och vitlöken är nyckeln till en god soppa i steg 2.
TillagningsmetodHur du lagar

Måltid 1: Rostade grönsaker

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka allt. Vitlöksklyftorna är bäst hela.
  3. Lägg allt i en långpanna och häll eller spraya över lite olivolja, salt och peppar.
  4. Låt stå i ugnen i 40 minuter. Vänd grönsakerna ett par gånger.
  5. Klart att servera. Funkar bra som tillbehör till t ex vegobiffar. Glöm inte att ta en liten stund att vara närvarande när du äter, och njuta av att du lagat något från grunden.

Receptet är beräknat till 6 stora portioner, men det är så gott, så folk brukar ta flera gånger. Räkna inte med att det blir så mycket kvar! Men blir det något kvar så gör du en soppa på detta.

Måltid 2: Grönsakssoppa

  1. Soppa på rostade grönsakerHäll allt som är kvar efter måltid 1 i en kastrull. Tillsätt några deciliter vatten och grönsaksbuljong.
  2. Mixa soppan slät med en stavmixer. Klart att servera, gärna med en klick crème fraîche, sojayoghurt (för veganer) eller turkisk yoghurt.

AtMerVegetariskt.se