Äppelkaka med krispig kokostosca i långpanna

Äppeltider! Visst är det gott med äpplen?! Vi har ett enda äppelträd på tomten, men det ger så mycket frukt att jag brukar dela med mig till släkt och vänner. Denna äppelkaka innehåller inte kanel utan har en krispig seg kokostosca över sig. Den blir hög och luftig och räcker till många eftersom man bakar i långpanna. Dessutom smakar den ljuvligt!

Tillagningstid: 30 minuter + 30 minuter gräddningstid
60 minuters tillagning för 30 portioner

 

Ingredienser

Ingredienser

    • 200 g smält smör
    • 2 ägg
    • 4 dl strösocker
    • 8 dl vetemjöl
    • 4 tsk bakpulver
    • 3 dl mjölk
    • 6-8 äpplen

Kokostosca

    • 100 g smält smör
    • 8 msk vispgrädde
    • 2 dl strösocker
    • 1 dl ljus sirap
    • 4 dl kokosflingor

 

 

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg i ett bakplåtspapper i en långpanna (30×40 cm).
  3. Vispa ägg och strösocker i en bunke till en pösig smet.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten tillsammans med mjölken och det smälta smöret.
  5. Skala och skiva äpplena tunt.
  6. Lägg hälften av smeten i långpannan.
  7. Lägg äppelskivorna ovanpå och häll på resten av smeten.
  8. Grädda i 15 minuter.
  9. Blanda under tiden ingredienserna till kokostoscan i en kastrull och låt den sjuda några minuter.
  10. Ta ut långpannan ur ugnen och bred ut kokostoscan ovanpå.
  11. Grädda ytterligare ca 15 minuter. Lägg på aluminiumfolie över långpannan de sista fem min för att slippa få kakan bränd.
  12. Skär äppelkakan i rutor när den har svalnat. Servera till kaffe eller thé och njut av saftiga äppelrutor!

AtMerVegetariskt.se