Aubergine moussaka med fetaost och röda linser

Moussaka med linser aubergine och feta ostReceptet kommer från Coop, men jag har skrivit om det lite eftersom instruktionerna var röriga. Jag har även  justerat mängderna en aning.
Moussakan både ser fantastisk ut och smakar fantastisk. Ganska milda smaker men ändå smakrik. Som många ugnsbakade rätter är det flera steg involverade, alla lätta.
Servera gärna moussakan med en fräsch sallad eller några gröna blad på sidan. Den här rätten går utmärkt att ta med som matlåda, eller frysa in och använda i nödfall.
Tillagningstid: 1 timme: 20 minuter förberedelse och 40 minuter i ugnen.
60 minuter tillagning för 5 portioner
IngredienserIngredienser

  • 2 st / 700 g aubergine
  • 1 stor / 300 g bakpotatis
  • 1 burk / 400 g krossade tomater
  • 1,5 dl röda linser, torkade
  • 5 dl mjölk
  • 200 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk oregano
  • 1 röd chili
  • 5 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Finriven muskotnöt

TillagningsmetodHur du lagar
Steg 1: Förbered auberginen

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala 2 auberginer och skär i 1 centimeter tjocka skivor.
  3. Sprid ut dem på en bakplåt, pensla dem med 2 msk olivolja och strö över 0,5 tsk salt. Sätt plåten i ugnen ca 10 minuter.

Steg 2: Tomatsåsen

  1. Hetta upp 1 msk olja i en kastrull. Hacka 1 gul lök och 1 röd chili, pressa 3 klyftor vitlök. Bryn lök, vitlök och chili i några minuter.
  2. Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl vatten, 1,5 dl linser och 1 tsk salt. Koka ca 10 minuter.
  3. Hacka 1 kruka färsk oregano och vänd ned i såsen.

Steg 3: Béchamelsåsen

  1. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull och fräs i 2 msk vetemjöl. Sänk värmen och tillsätt lite av de 5 dl mjölk i taget under omrörning.
  2. Låt såsen koka upp och koka under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt 200 g smulad fetaost och 0.25 krm riven muskotnöt.

Steg 4: Lägg ihop allt

  1. Skala och skiva 1 stor bakpotatis så tunt som möjligt.
  2. Ta en ugnsfast form och lägg ett lager aubergine i botten.
  3. Varva sedan aubergine, tomatsås och potatisen.
  4. Häll över béchamelsåsen och grädda i ugn i 40 minuter.
Baserat på 5 portioner:
Kalorier: 566
Kolhydrater: 64 g
Fett: 24 g
Protein: 26 g

AtMerVegetariskt.se