Gröna linsbiffar med ajvar – smakrika och mättande

Gröna linser med ajvarDe här burgarna är ganska kompakta och väldigt mättande. Ajvar ger dem en härlig paprikasmak. Servera gärna med en fräsch grön sallad eller coleslaw sallad.
Burgarna går bra att frysa in och tina i mikron.
6 portioner, eller 12 biffar. Tillagningstid: 60 minuter, eller snabbare med färdigkokta linser.
60 minuter tillagning för 6 portioner

 

 

IngredienserIngredienser

  • 4 dl torkade gröna linser (eller 10 deciliter kokta gröna linser)
  • 1 stor lök
  • 0,5 dl fullkorn dinkelmjöl (eller vetemjöl eller grahamsmjöl)
  • 0,5 dl dinkelkli (eller vetekli eller brödsmulor)
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 ägg
  • 2 dl ajvar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm Tabasco
  • 1 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar (gärna vitpeppar)
  • 3 msk olja

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Koka 4 dl linser i 8 dl vatten och 1 tsk salt i 25 minuter, eller enligt anvisningar på förpackningen, tills de är mjuka.
  2. Passa på att sätta på en bra låt, skruva upp musiken och dansa och sjung med!
  3. Finhacka 1 lök och bryn den i 1 msk olja. Lägg löken in en bunke.
  4. När linserna är färdigkokta, skölj dem snabbt för att kyla ned dem till ljumna, lägg dem i bunken och blanda i 0,5 dl fullkorn dinkelmjöl, 0,5 dl dinkelkli, pressa i 1 klyfta vitlök, rör ned 3 ägg, 2 dl ajvar och blanda i kryddorna: 1 tsk gurkmeja, 1 krm Tabasco, 1 tsk chilipulver, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar.
  5. Forma till biffar och stek i olja, 4 biffar åt gången i en stekpanna på mellanvarmt. Stek dem ett par minuter på varje sida.
Näringsvärde baserat på 2 burgare:
Kalorier: 300
Kolhydrater: 31 g
Fett: 11 g
Protein: 17

AtMerVegetariskt.se