Jordärtskockssoppa med svamp – en höstvärmare

jordärtskockorDen här soppan lagas helst på hösten, då både jordärtskockor och svamp är i säsong. Lite grädde i soppan gör den väldigt mättande och jordärtskockorna bidrar med en söt och lite nötig smak.
Blir det något kvar går det bra att spara några dagar och även att frysa in.
Tillagningstid: 1 timme, 25 minuter hacka, 30 minuter koka och 5 minuter mixa.
60 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 260 kcal
Kolhydrater
32 g (52 E%)
Fett
9 g (33 E%)
Protein
9 g (16 E%)

IngredienserIngredienser

  • 750 g oskalade jordärtskockor
  • 500 g svamp, champinjoner eller Karl Johan
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 buljongtärningar
  • 2 dl matlagningsgrädde, 15% fett
  • 1 msk olja
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,5 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar (vitpeppar har en mildare smak än svartpeppar, men svartpeppar går också bra)

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Rensa, skiva och fräs 500 g svamp i 1 msk olja.
  2. Skala och hacka 750 g jordärtskockor, 1 lök och 2 klyftor vitlök. Tillsätt skockor, lök och vitlök i kastrullen och fräs några minuter.
  3. jordärtskocksoppa med svampHäll på 10 deciliter vatten, 2 buljongtärningar, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar. Koka 30 minuter under lock. Passa på att läsa några kapitel i den där boken som du skulle läsa.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  5. Häll i 2 dl matlagningsgrädde och värm soppan. Garnera med 2 msk hackad gräslök. Njut med lite bröd vid sidan om.

AtMerVegetariskt.se