Kålrotslåda en finsk tradition till julbordet

finsk kålrotslåda julbordHar man en gång lagat denna låda så är det sedan en självklarhet på julbordet.
Portionerna är stora, så är det mycket annan mat så räcker det till 8 personer.
Tillagningstid: 1 timme och 30 minuter, inklusive 1 timmes paus.
90 minuter tillagning för 6 portioner

Näringsvärde en portion – beräknat på 6 portioner: 320 kcal
Kolhydrater
25 g (31 E%)
Fett
22 g (62 E%)
Protein
6 g (7 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 750 g kålrot
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 3 dl grädde, 40% fett
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 1 tsk salt

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Skala 750 g kålrot och skär dem i mindre bitar. Koka med 1 grönsaksbuljongtärning i ca 10-15 minuter tills mjuka.
  2. I en bunke häll: 1,5 dl ströbröd, 2 ägg, 3 dl grädde, 3 msk sirap, 1 tsk mald ingefära, 1 krm svartpeppar, 2 krm riven muskotnöt och 1 tsk salt och låt stå att dra.
  3. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnsfast form.
  4. När kålrötterna är mjuka, häll av spadet (men spara lite) och mosa dem med en potatisstöt eller med en stavmixer. Lägg till lite av spadet om röran blir för torr. Den ska ha lite lösare konsistens än potatismos.
  5. Smörj en ugnsfast form, blanda ihop de två rörorna och häll i dem i formen.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme och 15 minuter, eller tills den blivit fast.
  7. Under tiden, passa på att göra något trevligt som att läsa en bok eller något annat avslappnande.
  8. Servera lådan varm eller ljummen. Blir det något över så går det att frysa in, gärna i portionsstorlekar.

AtMerVegetariskt.se