Linssoppa med kokosmjölk och ingefära

Linssoppa med kokosmjölk och ingefäraEn väldigt mättande och fräsch soppa där ingefäran och kokosmjölken genomsyrar smaken. Vill du hellre servera rätten som en gryta så struntar du bara i att tillsätta vatten.
Servera med ett gott nybakat bröd, kanske ett indiskt naanbröd på sidan, eller som gryta med bulgur.
40 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 455 kcal
Kolhydrater
56 g (48 E%)
Fett
18 g (35 E%)
Protein
20 g (17 E%)

IngredienserIngredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 2 cm ingefära
  • 2 msk olja
  • 2 burkar / 800 g krossade tomater
  • 1 burk / 400 ml kokosmjölk light, 6 % fett (mjölk med högre fetthalt kan också användas)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 kanelstänger
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk gurkmeja
  • 3 dl torkade röda linser
  • 1 påse / 70 g babyspenat
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Skala och hacka 2 gula lökar, 2 klyftor vitlök och 1 röd chili. Tar du bort kärnorna och de vita strimmorna som kärnorna sitter på så blir det inte lika starkt. Riv 2 cm ingefära fint, hetta upp 2 msk olja och fräs allt mjukt.
  2. Häll i 2 burkar krossade tomater, 1 burk kokosmjölk och smula ned 2 grönsaksbuljongtärningar.
  3. Lägg i kryddorna: 2 kanelstänger, 0,5 tsk kardemumma, 2 tsk gurkmeja, 3 dl röda linser och 5 dl vatten – vill du laga en gryta istället för soppa så strunta i vattnet. Sjud under lock i 15 minuter. Innan du börjar springa runt och fixa saker så sitt ned och ta några djupa andetag och tänk på 3 bra saker som har hänt under dagen. Rör i grytan någon gång ibland.
  4. Skölj 1 påse babyspenat och lägg i grytan. Salta med 0,5 tsk salt om det behövs. Ska du spara rester så kyl dem snabbt. Spenat innehåller sporer som kan bilda bakterier, som sedan kan omvandlas till nitrat. Det är inte farligt för vuxna, men kan vara skadligt för barn.

AtMerVegetariskt.se