Ljummen sallad med linser, pistaschnötter, vindruvor och fetaost

Gröna linser med vindruvor och pistachionötterEn ljummen sallad som passar bra både till lunch och kvällsmat, sommar som vinter.
Går även bra att spara till matlåda nästa dag om det blir lite över! Spara då fetaosten separat, så att du kan värma salladen till ljummen och sen strö över fetaosten.
Tillagningstid: 30 minuter med torkade linser. 20 minuter med färdigkokta linser.
30 minuter tillagning för 3 portioner

Näringsvärde en portion: 652 kcal
Kolhydrater
45 g (28 E%)
Fett
40 g (56 E%)*
Protein
26 g (16 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 2 msk olja
  • 1,5 dl torkade gröna linser (eller 4,5 dl kokta gröna linser)
  • 2 purjolökar, stora
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 3,5 dl vindruvor, blå
  • 150 g rostade och saltade pistaschnötter med skal (eller 1,7 dl utan skal)
  • 3 msk persilja
  • 150 g fetaost
  • 0,5 tsk svartpeppar

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Koka 1,5 dl gröna linser enligt anvisningar, vanligtvis 20-30 minuter.
  2. Under tiden, hacka 2 purjolökar fint och bryn i 2 msk olja på svag värme några minuter.
  3. Hacka 3 msk persilja och 1,7 dl pistachnötterna fint och 3,5 dl vindruvor i fjärdedelar.
  4. Ta bort purjolöken från värmen, rör ned 2 msk vinäger och 1 msk senap.
  5. Kyl linserna under rinnande kallt vatten så de är ljumna.
  6. Blanda ihop purjolöken, vindruvorna, pistaschnötter, persiljan och linserna. Peppra över 0,5 tsk svartpeppar. Man behöver inte salta, eftersom pistaschnötterna redan är saltade.
  7. Strö över 150 g smulad fetaost.
  8. Ta en liten stund till medveten närvaro när du äter. Ta en liten tugga av maten. Tugga långsamt. Hur smakar den? Smakade den som du förväntade dig? Hur smakar de olika ingredienserna när du kombinerar dem? Försök behålla fokus på maten medan du äter.

AtMerVegetariskt.se