Mörk kladdkaka med svarta bönor, hasselnötter och flingsalt

Kladdkaka med svarta bönorKladdkaka kan nu avnjutas utan smör, mjöl, laktos eller gluten. Och, ja, det är fortfarande lika gott!
Tillagningstid: 40 minuter, inklusive en paus.
40 minuter tillagning för 8 portioner

 

 

Näringsvärde en portion: 302 kcal
Kolhydrater
24 g (32 E%)
Fett
20 g (59 E%)
Protein
7 g (9 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 20 / 175 g torkade dadlar
  • 1 dl kokosolja
  • 3 ägg
  • 2 dl (13 msk) kakao
  • 0,5 tsk vaniljessens
  • 2 tsk bakpulver
  • 230 g färdigkokta svarta bönor
  • 1 dl / 60 g hasselnötter
  • 0,5 msk flingsalt

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär 20 dadlar i bitar och lägg dem i blöt i 10 minuter. (Vattnet kan du spara och använda att koka gröt på).
  3. Rör ihop 1 dl kokosolja – smält den om den är fast så är det lättare att blanda, 3 ägg2 dl kakao, 0,5 tsk vaniljessens och 2 tsk bakpulver.
  4. Öppna ett paket svarta bönor, skölj dem och låt dem rinna av. Låt dadlarna rinna av. Mixa bönorna och dadlarna med en stavmixer i en separat bunke och rör sedan ner dem i bunken med kaksmeten. Blanda.
  5. Klä en form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Hacka 1 dl hasselnötter och strö över kakan med 0,5 msk flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
  6. Ta en liten stund till en avslappningsövning. Sätt dig bekvämt. Ta ett par djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen. Blunda. Räkna 1 när du andas in och 2 när du andas ut. 3 när du andas in och 4 ut. Räkna så till 10 och börja sedan om på 1. Tappar du bort dig så börja om på 1. Räkna några varv och öppna sedan långsamt ögonen och kom tillbaka.
  7. Servera kakan när den svalnat.

AtMerVegetariskt.se