Proteiner – typer och funktioner

Protein är nödvändigt för tillväxt och reparation av kroppen – vävnaden, hår och naglar. Det bildar de strukturella och funktionella element i kroppens celler.

Så, vad är protein?
Protein är ett makronäringsämne bestående av aminosyror. Proteiner innehåller kol (C), väte (H) och syre (O) precis som kolhydrater gör, men till skillnad från kolhydrater och fett, innehåller protein även kväve (N).

Proteiner

Så fort du blir vegetarian får du frågan “Äter du tillräckligt med protein?”. Tja, det är inte bara vilket protein du äter som är viktigt, utan också kvaliteten på proteinet. Vuxna behöver ungefär 0,75 g protein per kg kroppsvikt. Så om du väger 60 kg måste du äta runt 45 g protein.

Aminosyror

Det finns 20 aminosyror. Vår kropp använder dem för att syntetisera proteiner. Det finns 3 klasser av aminosyror, essentiella och icke-essentiella och konditionellt essentiella.
De 9 essentiella aminosyror kan inte tillverkas av kroppen, utan måste tillföras, så det är viktigt att de är en del av kosten.
Icke-essentiella kan tillverkas i vår kropp, så vi behöver inte inkludera dem i kosten. Konditionellt essentiella aminosyror är viktiga för vissa människor i vissa situationer, när människor t ex har vissa sjukdomar, som till exempel PKU. Personer med PKU inte kan syntetisera tyrosin, så det är viktigt för dem att tillföra detta.

Essentiella aminosyror – kan inte tillverkas av kroppen

  • Histidin
  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin
  • Metionin
  • Fenylalanin
  • Treonin
  • Tryptofan
  • Valin

Konditionellt essentiella aminosyror – en del människor behöver tillföra dem

  • Arginin
  • Cystein
  • Glutamin
  • Glycin
  • Prolin
  • Tyrosin

Icke essentiella aminosyror – kan göras i vår kropp

  • Alanin
  • Asparagin
  • Asparaginsyra
  • Glutaminsyra
  • Serin

Proteinets funktion
Protein hjälper oss med ett antal saker som:

Strukturell uppbyggnad: Protein som kollagen är viktiga för struktur av vävnader.

Enzymer: De flesta enzymer är proteiner. Enzymer startas och påskynda (katalyserar) en kemisk reaktion.

Hormoner: Många hormoner är proteiner. Ett hormon är en förening som produceras i en vävnad, släpps ut i kroppen och där efter påverkar ett organ. De flesta hormoner produceras av flera organ, som kallas endokrina organ. Insulin är ett exempel på ett hormon som är ett protein.

Vätskebalans: Proteiner bidrar till att upprätthålla balansen mellan vätskor i plasma (som vätska i blodet) och interstitiell vätska (som är vätska som omger celler).

Syra-basbalans: Proteiner fungerar som buffertar som förhindrar att kroppens pH värden blir för höga eller för låga.

Transport: Transportproteiner flyttar molekyler i omloppet eller över cellmembran. Hemoglobin transporterar syre genom kroppen.

Immunförsvar: Antikroppar är proteiner som känner igen antigener och binder för att inaktivera dem.

Kvaliteten av protein
Protein kan vara antingen “fullvärdigt” eller “icke fullvärdigt”. Fullvärdigt protein innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna. Animaliskt protein som kött, fisk, mejeriprodukter och ägg är oftast fullvärdiga. Icke fullvärdiga protein har för lite, eller saknar ett eller fler av de essentiella aminosyror. De flesta växtproteiner (soja är ett undantag) är ofullständiga proteiner, vilket inte är goda nyheter för veganer.

Till exempel:
Bönor och baljväxter – begränsade i metionin och tryptofan
Nötter och frön – begränsade i metionin och lysin
Spannmål – begränsade lysin
Grönsaker – begränsad metionin och lysin.

Den goda nyheten är att detta kan vara lösa genom att kombinera olika proteinkällor, såsom mjölk och spannmål, bönor och ris, kidneybönor i chili med tortillas, bröd med ost, linssoppa med bröd, hummus och pitabröd bröd och så vidare.

Hur väl kan kroppen smälta ett protein?

Nedbrytningen av protein är viktig för upptaget av vitaminer som finns i maten. När ett makronäringsämne – protein – binder ett mikronäringsämne – som en vitamin – är nedbrytningen viktigt för upptaget av vitamin. Om vi inte kan smälta proteinet, kan vi inte frigöra vitaminerna och kroppen inte kan absorbera vitaminerna. Till exempel innehåller en biff fler B12 vitaminer än kyckling, men kyckling är mer lättsmält, vilket betyder att kroppen kan ta upp B12 lättare från kyckling än från biff.

Brist på protein
I västvärlden bristen på protein är sällsynt, men det är en 3: e världen sjukdom. PEM eller Protein Energy Malnutrition kan orsaka kwashiorkor med symtom som svullen mage och ödem. Det kan påverka barn som vänjs av från modersmjölken på grund av att barnet får syskon. Marasm är en annan sjukdom, som är en total brist på näring i kosten, och ofta orsakas av svält.

AtMerVegetariskt.se