Quinnoapannkakor med linser – äggfria och glutenfria med svamp- och purjolöksås

Glutenfria pannkakor med quinoaDe här pannkakorna är både äggfria och glutenfria. Byter du ut mjölken mot ris- havre- eller sojamjölk så är de även laktosfria och veganska. Förutom att de passar allergiker så är de även goda och matiga. Quinoaflingor är platta och vita, de som används till quinoagröt. De är ganska kompakta och väldigt mättande.
Tillagningstid: 40 minuter, inklusive en kvarts paus. Snabbare om du har färdigkokta linser.

40 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en pannkaka: 320 kcal
Kolhydrater
38 g (51 E%)
Fett
14 g (33 E%)
Protein
12 g (16 E%)
+ Fyllningen innehåller: 140 kcal
Kolhydrater
7 g (21 E%)
Fett
9 g (60 E%)
Protein
6 g (19 E%)
Näringsvärde för måltiden: 460 kcal
Kolhydrater
45 g (39 E%)
Fett
23 g (45 E%)
Protein
18 g (16 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 0,75 dl / 40 g quinoaflingor
  • 3 dl mjölk, 1,5% fett
  • 1,5 dl / 100 g bovetemjöl
  • 0,5+0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl / 80 g torkade röda linser eller 2 dl kokta röda linser
  • 3 msk olja

Fyllning

  • 150 g / 8 st champinjoner
  • 100 g / 0,5 purjolök
  • 1 tsk grönsaksbuljong
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 msk mjöl eller maizena om man vill göra dem glutenfria
  • 1,5 dl mjölk, 1,5% fett
  • 50 g cheddar
  • 1 msk persilja
  • 1 msk olja

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Blanda 0,75 dl quinoaflingor med 3 dl mjölk, 1,5 dl bovetemjöl, 2 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt och låt smeten svälla i minst 15 minuter.
  2. Koka 1 dl torkade röda linser i 10 minuter i 0,5 tsk salt.Quinoaflingor
  3. Medan smeten sväller ta en liten stund till att bli medveten om tankar. Sitt ned och koppla av. Blunda och ta några djupa lugna andetag. Notera vilka tankar som dyker upp. Observera dina tankar en stund.
  4. Blanda i linserna när de är färdigkokta och rör ner 2 tsk bakpulver.
  5. Hetta upp olja i en stekpanna och häll i ca 1 dl smet i pannan och stek på låg värme.
  6. Skiva 8 st champinjoner och 1/2 purjolök och stek i 1 msk olja med 1 tsk grönsaksbuljong och 1 krm vitpeppar.
  7. När allt är stekt, strö över 1,5 msk mjöl, häll i 1,5 dl mjölk och rör ner 50 g riven cheddar. Lägg upp på pannkakorna och garnera med 1 msk klippt persilja.

AtMerVegetariskt.se

Leave a Reply