Rabarberpaj sötad med russin – sockerfri och glutenfri

Sockerfri rabarberpajRabarberpaj utan socker? Är det möjligt? Ja! Nu kan pajälskare njuta av en nyttigare rabarberpaj, och den är även glutenfri – om man använder glutenfria havregryn. Den är så klart fortfarande lika god som “vanlig” rabarberpaj.
Tillagningstid: 30 minuter om du har färdig rabarberkompott, annars 60 minuter.
60 minuter tillagning för 8 portioner

Näringsvärde en portion paj – utan sås eller yoghurt: 236 kcal
Kolhydrater
35 g (61 E%)
Fett
9 g (34 E%)
Protein
3 g (5 E%)
*Andelen protein är låg. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

Till rabarberkompotten

  • 5 stjälkar / 500 g rabarber
  • 3 mogna bananer
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk kanel

Till rabarbersaft – det får man på köpet om man vill

  • 8 kryddnejlikor
  • 10 dadlar

Till rabarberpajen

  • 2 söta äpplen
  • 1,5 dl russin (vill du inte ha så söt paj, så ta 1 dl istället)
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smör

TillagningsmetodHur du lagar

Steg 1: Rabarberkompott (och rabarbersaft på köpet om man vill)

  1. Skölj och skiva 5 stjälkar rabarber 1 centimertjocka skivor. Koka i 10 minuter.
  2. Ta några minuter till medveten närvaro. Sätt dej i en lugn hörna, gärna vid ett fönster. Det kanske är tidig sommar? Men vilken årstid det än är ta några minuter att visualisera trevliga saker du ska göra de närmsta veckorna. Njut av årstiden.
  3. Rabarbersaft på köpet: Häll av det mesta av vattnet, kompotten ska fortfarande vara ganska blöt. Spara vattnet och lägg i 8 kryddnejlikor och söta med 10 hackade dadlar och låta det dra till saft. Rabarber är ganska surt så vill du ha sötare får du ta fler dadlar. Låt det dra minst en halvtimme innan du silar bort dadlar och nejlikor.
  4. Skala och skiva 3 bananer och lägg i. Lägg i 1 nypa salt och 1 tsk kanel. Koka upp. Mixa med en stavmixer om du vill ha kompotten slät.

Steg 2: Rabarberpaj

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva 2 äpplen tunt och lägg i en pajform. Häll över 5 dl rabarberkompott.
  3. Hacka 1,5 dl russin och blanda med 1,5 dl havregryn. Strö över kompotten. Pudra över 1 tsk kanel.
  4. Skiva 75 g smör tunt med kniv eller osthyvel och lägg som ett täcke över grynen.
  5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
  6. Servera med vaniljsås om du vill, eller ett sockerfritt alternativ som turkisk yoghurt eller kvarg.

AtMerVegetariskt.se

Leave a Reply