Rotsellerisallad med linser och spenat

rotselleri-sallad-sDen här varma salladen passar bra på hösten när rotselleri och äpple är i säsong. Det är en mustig rätt som gärna kan serveras med nybakat bröd och på en bädd av sallad.
Salladen håller bra i kylen, så om du vill ha lite över till en annan dag – dubbla receptet.
Tillagningstid: 30 minuter, snabbare med färdigkokta linser.
30 minuter tillagning för 2 portioner

Näringsvärde: 497 kcal
Kolhydrater
45 g (38 E%)
Fett
24 g (45 E%)*
Protein
20 g (17 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 1 dl okokta röda linser
  • 300 g rotselleri
  • 1 tsk salt
  • 1 liten rödlök
  • 1 äpple
  • 1 msk olja
  • 150 g fryst bladspenat
  • 1 msk citronsaft
  • 5 droppar Tabasco
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk rostade solroskärnor

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Koka 1 dl röda linser med 0,5 tsk salt i 10 minuter.
  2. Rensa och tärna 300 g rotselleri. Koka med 0,5 tsk salt i ca 7 minuter i en annan kastrull.
  3. Skala och hacka 1 liten rödlök och 1 äpple och stek i 1 msk olja.
  4. Tina 150 g fryst bladspenat och häll av vattnet.
  5. Lägg spenaten i stekpannan med 1 msk citronsaft, 5 droppar Tabasco, 0,5 tsk spiskummin och 0,5 tsk gurkmeja.
  6. Häll av vattnet på linserna och sellerin, rör ned dem i stekpannan och koka i 5 minuter. Rör ned 2 dl turkisk yoghurt och toppa med 4 msk rostade solroskärnor.
  7. Ta en liten stund till medveten närvaro och uppskatta maten. Ät långsamt och lugnt. Äter du långsamt så äter du mindre innan du hinner bli mätt.
  8. Ska du spara rester så kyl dem snabbt. Spenat innehåller sporer som kan bilda bakterier, som sedan kan omvandlas till nitrat. Det är inte farligt för vuxna, men kan vara skadligt för barn.

AtMerVegetariskt.se