Salt långpannebröd – perfekt till ostbrickan!

Detta salta brytbröd passar perfekt till ostbrickan! Önskar man det lite saltare kan man strö lite flingsalt på brödet innan gräddningen. I receptet ingår det vispgrädde i degvätskan, men det går bra att endast använda mjölk. Lägg då till 1 dl extra mjölk vid beredningen.
120 minuters tillagningstid för 20 portioner

 

Ingredienser

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt
  • 3 dl havregryn
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl solrosfrön
  • ½ dl chiafrön
  • Eventuellt flingsalt

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Smula ner jästen i en köksmaskin/hushållsassistent. Värm mjölkblandningen till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen löses upp.
  2. Häll i honung och salt.
  3. Häll i havregrynen och lite utav mjölet. Låt köksmaskinen börja jobba med degen. Häll i oljan.
  4. Häll i resten av mjölet. Häll i fröna. Låt köksmaskinen arbeta degen i ca 5 minuter.
  5. Låt degen jäsa i 45 min i bunken med en handduk över.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna (40×20 cm). Platta sedan ut degen i långpannan. Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.
  7. Markera/skär ut fyrkanter av degen. Strö flingsalt över degen, om man önskar ett riktigt salt bröd.
  8. Grädda i ugn i 225 grader i ca 18-20 minuter tills brödet får en fin gyllenbrun färg.

AtMerVegetariskt.se