Sockerfria lakrits och hallonbollar – endast för lakritsälskare!

Sockerfria hallon och lakrits bollarÄlskar du lakrits men vill helst inte äta för mycket socker? Då är de här bollarna perfekta. Sockret har ersatts med dadlar och smöret med vita bönor. Så istället för att vara socker- och fettladdade så är de fiber- och näringsladdade.
Obs! Receptet är för lakritsälskare, gillar man inte lakrits så kan man prova ett liknande recept på sockerfria chokladbollar.

15 minuters tillagning för 24 portioner

Näringsvärde en portion: 49 kcal
Kolhydrater
3 g (28 E%)
Fett
2 g (56 E%)
Protein
1 g (16 E%)
*Andelen fett är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.

IngredienserIngredienser

  • 100 g / 12 torkade dadlar
  • 1 paket / 230 g vita bönor, kokta
  • 2 tsk lakritspulver
  • 1 msk kokosolja
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl frusna hallon
  • 0,5 dl chiafrön att rulla i

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Skär 12 dadlar i bitar och blötlägg i 10 minuter i vatten.
  2. Lägg 1 paket vita bönor och dadlarna i en bunke. Mixa bönorna och dadlarna med en stavmixer tills det inte är några bitar kvar.
  3. Lägg i alla andra ingredienser utom 1 dl hallon och 0,5 dl chiafrön. Blanda väl. Blir det för torrt så lägg till 1-2 msk vatten. Hacka 1 dl frusna hallon och rör försiktigt ner i smeten så de inte går sönder.
  4. Blöt händerna och rulla till bollar. Rulla bollarna i 0,5 dl chiafrön.
  5. Kyl bollarna innan de serveras och förvara dem i kylen eller frysen.
  6. Ta en liten stund till medveten närvaro när du är färdig. Sätt dig bekvämt och ta några djupa andetag. Tänk vad och vem du ska fika bollarna med. Bestäm dej för att ha trevligt när du äter dem.

AtMerVegetariskt.se