Svart böngryta med aprikos och apelsin

bongryta-aprikos-apelsin-sEn spännande gryta med många olika smaksensationer. Aprikoserna ger sötma och apelsinen syrlighet. Rätten går bra att frysa in och använda senare som nyttig snabbmat.
Tillagningstid: 40 minuter, inklusive 5 minuters te-paus.
40 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion utan ris: 277 kcal
Kolhydrater
42 g (62 E%)*
Fett
7 g (23 E%)
Protein
10 g (15 E%)
*Andelen kolhydrater är hög. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Försök kompensera för det under dagen.
+ Två deciliter ris innehåller: 182 kcal
Kolhydrater
42 g (87 E%)
Fett
1 g (5 E%)
Protein
4 g (8 E%)

IngredienserIngredienser

  • 1 burk / 230 g kidneybönor
  • 1 burk / 230 g svarta bönor
  • 1,5 msk olja
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 buljongtärningar
  • 10 st / 70 g torkade aprikoser
  • 3 st / 275 g morötter
  • 1 apelsin

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Hacka 2 gula lökar och pressa 4 klyftor vitlök. Hetta upp 1,5 msk olja i en gryta och bryn lök och vitlök.
  2. Riv 3 cm ingefära och lägg i grytan.
  3. Blanda kryddorna: 1 tsk kanel2 tsk paprikapulver2 tsk spiskummin2 tsk gurkmeja0,5 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar.Rör ner kryddorna i 1 dl vatten och häll i grytan.
  4. Tillsätt 4 msk tomatpuré, 4 dl vatten och 2 buljongtärningar och puttra några minuter medan du skär 3 morötter i slantar och 10 aprikoser i fjärdedelar.
  5. Lägg i morötterna och aprikoserna och låt koka i 10 minuter.
  6. Skölj 1 burk kidneybönor och 1 burk svarta bönor och lägg i grytan. Låt koka ytterligare 10 minuter.
  7. Ta en paus i 5 minuter och drick en kopp te långsamt och njut.
  8. Filea 1 apelsin och skär i bitar. Häll överbliven apelsinjuice i grytan.
  9. Servera grytan med ris eller bulgur och toppa med apelsinbitar.

AtMerVegetariskt.se