Vegetarisk kålpudding med quorn

Vegetarisk kålpuddingIbland blir man sugen på vanlig svensk husmanskost, men den innehåller ofta kött. Det går att lösa genom att byta ut köttfärs mot quornfärs. Berättar du inte för någon att den här rätten är vegetarisk så är det ingen som märker det!
Kålpuddingen går utmärkt att frysa in om det blir något över.
Tillagningstid: 70 minuter, 30 minuter förberedelse och 40 minuter i ugnen.
70 minuter tillagning för 4 portioner

Näringsvärde en portion: 303 kcal
Kolhydrater
24 g (33 E%)*
Fett
14 g (43 E%)
Protein
17 g (24 E%)
*Andelen kolhydrater är lågt. Livsmedelverkets rekommendationer är kolhydrater 45-60 E%, fett 25-40 E% och protein 10-20 E%. Den sammansatta måltiden ligger närmare rekommendationerna.
+ 2 msk lingonsylt och 2 potatisar innehåller: 161 kcal
Kolhydrater
35 g (95 E%)
Fett
0 g (0 E%)
Protein
2 g (5 E%)

IngredienserIngredienser

  • 2 dl kokt ris (eller 0,7 dl okokt ris)
  • 600 g vitkål
  • 3 msk smör
  • 2 msk honung
  • 1 gul lök
  • 300 g quornfärs
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar

TillagningsmetodHur du lagar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka 0,7 dl ris i 1,5 dl vatten och salt enligt anvisningar.
  3. Rensa 600 g vitkål; ta bort de yttre bladen och skär bort rotstocken. Strimla vitkålen och stek på medelvärme i 2 msk smör i 5 minuter. Ringla över 2 msk honung, blanda och sätt åt sidan.
  4. Skala och hacka 1 gul lök fint. Stek den mjuk i 1 msk smör i pannan. Lägg i 300 g quornfärs och stek. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt.
  5. Blanda i det kokta riset, en tredjedel av vitkålen, 2 ägg, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar.
  6. Lägg hälften av kålen som är kvar i botten av en ungssäker form. Lägg färsröran över och sedan resten av kålen överst. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.
  7. Ta en liten stund till en övning i lugnande bukandning. Lägg dig på rygg eller sätt dig på en stol. Lägg en hand på bröstet och en på magen. Andas in genom näsan så att buken spänns ut. Pausa och släpp ut luften genom näsan igen så att magen sjunker ihop. Andas in och ut och känn hur magen höjs och sänks. När du känner dig redo kan du sträcka på dig och gäspa stort.
  8. Servera kålpuddingen med lingonsylt och potatis.

AtMerVegetariskt.se